IMENA


Upoznao sam mnoge ljude i susreo se sa zaista mnogobrojnim i različitim imenima. Neka od njih su ozbiljna, neka smiješna, neka su prastara, neka opet moderna, poneko ime štrči ili para uši, a neka imena imaju nekakve veze sa biljkama pa su kao kakva mirođija tom čudnom čorbuljku. Neka imena sam upamtio, neka nisam, neka od njih nose neku poruku, a druga su, barem naizgled, potpuno besmislena. Imena me ponekad podsjećaju na boje, na objekte ili lica, na neke prostore ili čak osobine. Jelena je uvijek lijepa. Goran tako uvijek asocira na zeleno, Ljupka je razdragana i miriše na djetinjstvo. Azra ima hrapav glas, Alen nekako naginje ka umjetnosti, a Davor je ponekad pun sebe. Aleksandra me podsjeća na Pančevo, Ostoja na Semberiju, Senka na neke male kućice koje nalikuju jedna drugoj. Tu su Adrijana, Igor, Ninoslava, Sanel, Mario, Aldena, Slobodan… Svako ime nosi neku priču, neku boju, neki miris. Neka imena su pirgava, neka nadmena, poneko ime je glatko i oblo, neka izazivački škilje ispod oka, a neka me gledaju s visine. Svako ime ima značenje, znak.

Nekada su roditelji davali imena djeci kao Vladimir, Miralem, Miroslav, Mirko, Mirza, Damir, Branimir, Mirela, Krešimir… Nisu zaostajala ni imena poput Miroljub, Mirsad, Budimir, Stanimir, Samir, Miranda, Bratimir, Mirta, Radomir, Mira, Ljubomir… Nekada su djeca dobijala imena po očevima, djedovima i bakama, kumovima… Danas se djeca u ovoj zemlji nazivaju po sumnjivim carevima, prevrtljivim kraljicama, svirepim vojskovođama. Valjda je i to neki znak!

* Iz knjige „Ja, revolucionar“; štampano u Sarajevskim sveskama broj 29/30, str. 384.

Advertisements

2 mišljenja na „IMENA

  1. mnogi kažu da ime na neki način daje pečat o čovjeku…no, ne slažem se, jer je promjenljivo i to sa nekoliko papira, kao i prezime…

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s