LETEĆI CIRKUS ZAPADNOG BALKANA


Prije nekoliko dana su vlade Srbije i Republike Srpske na zajedničkoj sjednici održanoj u Banjaluci odlučile da se ulaganja u nauku, obrazovanje, kulturu i umjetnost znatno povećaju. Prije toga su to učinile i druge zemlje zapadnog Balkana. Takođe, donesene su nove kulturne i obrazovne politike i strategije razvoja koje će umjetnicima i naučnim radnicima obezbijediti bolje uslove rada, promocije i penzionisanja. Širom regije su planirana ulaganja u film, pozorište, vajarske kolonije, razne istraživačke institute, muzeje… Otkupom knjiga, sufinansiranjem književnog rada i izdavaštva, organizovanim posjetama značajnim svjetskim literarnim sajmovima i festivalima, vođe zemalja zapadnog Balkana su posebno odlučno krenule u reafirmaciju pisane riječi. Neki od njih su čak izjavili kako se kulturno uzdižu čitajući stripove i tako posredno priznali da je strip zapravo umjetnost. Nošeni novim elanom i umjetnici su zaboravili svoje male ratove, sujete i nerijetke egocentrične ispade i sada se udružuju i složno rade za dobrobit kulture, umjetnosti i nauke.
Aprilililiiiiiiii!
Bio bi grijeh ne iskoristiti prvoaprilsku šalu za priču o kulturi i umjetnosti. Jer, na ovim geografskim širinama kultura, nauka i umjetnost i nisu ništa drugo do šala. Kad smo kod šala: Znate li šta je zajedničko Kongu, Zimbabveu, Andori i Kubi? Sve ove zemlje će, za razliku od BiH, učestvovati na Bijenalu savremene umjetnosti u Veneciji (inače, ove godine će učestvovati rekordan broj zemalja).
Za dijagnosticiranje stanja ponekad nema potrebe ići u dubinu i dovoljno je samo pogledati naslove novinskih napisa o kulturi. Srđan Dragojević tako kaže da je „lakše dobiti novac u Evropi nego kod kuće”, Dušan Petrović zaključuje – „kod nas se ne ceni moderno vajarstvo”, dok jedan nedavni naslov glasi „Bor: Skulpture na – smetlištu!”. Međutim, nije samo vlast ta koja predstavlja prepreku za normalan rad umjetnika i funkcionisanje kulturnih i naučnih institucija i organizacija. Naprotiv, za ovakvo stanje su najviše odgovorni upravo kulturni radnici i umjetnici, koji razmiricama, egoizmom, nesporazumima i sujetom podrivaju umjetnost i njenu ulogu u društvu. Kada se malo bolje osmotri, kultura i umjetnost su svedene na skandalizaciju, na cirkusijadu ništa bolju od one koja se narodnim masama plasira u žutoj štampi ili kakvom skaradnom rijaliti šou. Za potvrdu izrečenog nije neophodno putovati daleko u prošlost. Kao primjere možemo da navedemo kontroverze oko NINove nagrade, Borine nedelje u Vranju, tzv. „slučaj Visković-Jergović”, spor oko „najčitanije knjige u mreži narodnih biblioteka Srbije”, odvojeni nastupi Republike Srpske i Federacije BiH na sajmu u Lajpcigu, Kusturičine tužbe protiv e-novina, višegodišnje nefunkcionisanje Udruženja književnika RS… Ovi primjeri su samo vrh ledenog brijega i brojna su pitanja na koja se traže odgovori i koja stavljaju dodatni teret na leđa ionako umorne umjetničke scene – kako se dodjeljuju penzije za umjetnike? ; koji su to književnici iz Republike Srpske predstavljeni na ovogodišnjem sajmu u Lajpcigu? ; ima li neregularnosti pri dodjeli književnih nagrada?
Svođenje umjetnosti i kulture na nivo dnevnopolitičkih rasprava i tračeva odavno je prestalo biti zabavno i smiješno, barem nekolicini kojoj je stalo do pozitivnih promjena u ovoj sferi života. Ali, ukoliko Leteći cirkus zapadnog Balkana nastavi da zabavlja široke narodne mase sprdajući se sa kulturom i umjetnicima, onda predlažem da se prisutne nebuloze, kontradiktornosti i podcjenjivanja ozvaniče tako što će svaka zemlja ukinuti Ministarstva prosvjete, nauke i kulture i uvesti Ministarstvo smiješnog hoda po ugledu na Leteći cirkus Montija Pajtona. Kad je bal – nek’ je maskenbal!

Objavljeno na portalu konkursiregiona.net (01. april 2011). Dostupno i na www.balkan24.com

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s