ENIGMA


   Posjedovao je dar da vrlo dobro bira riječi, da ih slaže u rečenice, a rečenice u priče. Mogao je da ispriča nešto o njenom daru da gotovo nepogrešivo i sa nadljudskim strpljenjem slaže riječi u bijele kvadrate ukrštenice: Ita Rina; Opuncija; Aljehin; Patagonija; Hemingvej; Agorafobija…

Mogao je, ali nije.

Sa lakoćom je mogao da opiše detalje o njenom djetinjstvu u Kraljevini Jugoslaviji, ili porodičnu epopeju pješačenja i bježanja pred neprijateljima za vrijeme Velikog rata od Đakovice, te zlosrećne metohijske potkovice, do Nudog, okamenjenog kraja svijeta na granici Crne Gore i Hercegovine. Bez većih problema je mogao da oslika njen susret sa jedinom ljubavi njenog života i potonjim ocem njene dvije kćeri.

Mogao je, ali nije.

Znao je za potucanja mladih supružnika po plodnim semberskim selima, za mirise zadružnog života u mnogoljudnoj pančevačkoj kući u Žarka Zrenjanina, za osamljenost u gudurama oko Fojnice, kao da ih je sam doživio ili usnio. Znao je za sudbonosnu odluku  da se skrase u Doboju, umjesto u Kotoru ili Mostaru, odluku koja će usjeći neko čudnovato i zagonetno korito kojim će teći životi drugih članova njihove porodice. Mogao je da napiše nešto o tome, ili o kasnijim užasima devedesetih, o strahu od gladi, o strahu i gladi.

Mogao je, ali nije.

Bez problema je mogao da ispiše stotine stranica o danima kada je ostala udovica, o mjesecima koje je provela uz ukrštene riječi i osmosmerke, koje i nije toliko voljela, ali ih je rješavala jer su nekada bile omiljena zabava njenog muža. Mislila je da će nekada, u zbrkanom i naoko nasumičnom rasporedu slova, naići na njegovo ime. Kao na znak. Kao na poruku. Kao na konačno rješenje.

Mogao je, na koncu, da napiše neki dirljiv nekrolog, ili neku sjetnu besjedu koja bi bila pročitana na dan njenog ukopa.

Mogao je, ali nije.

   Nekoliko dana nakon njenog upokojenja, u njenom omiljenom enigmatskom magazinu pojavila se enigma:

 Osoba koja je preminula 2010. godine imala je iste inicijale kao i trideset peti element u prirodnom sistemu elemenata. Taj element ima četiri izotopa – 77, 79, 81 i 82 – od kojih su prvi i posljednji nestabilni. Koji od ova dva izotopa treba oduzeti od godine smrti da bi se dobila tačna godina rođenja te osobe, ako je poznato da je dobitnik nobelove nagrade za hemiju te godine bio Adolf Vindaus?

 Rješenje je pisalo na posljednjoj stranici: 82. Toliko je godina imala B. R. (Br – oznaka za Brom, trideset peti element) kada je umrla. Rođena je, prema tome, 1928. godine (2010-82=1928), iste one godine kada je Vindaus dobio nobelovu nagradu.

Nije poznat autor ove enigme, ali se sumnja da je upravo on osmislio ovu pitalicu da bi se oprostio od nje na njoj blizak način i da bi njenim prijateljima, takođe strasnim ljubiteljima zagonetki, obznanio njen odlazak.

* Objavljeno u časopisu „Književnik“ br. 29-30 i časopisu „Putevi“ broj 12-13, 2011.

10 mišljenja na „ENIGMA

  1. Ako su prvi i poslednji nestabilni, onda su unutrašnji postojani. Da li smem da primetim da je to za mene konačno rešenje i da li ću zvučati samoreklamerski ( a ne želim to ) ako kažem da sam se prilično zadržala u povezivanju različitih slika kojih u tekstu ima na pretek, a na moje zadovoljstvo!?

      • Jašta da su mi se svidele! I konstrukcija priče i način njenog vođenja, i simboli, majstorski upotrebljeni 😆 A tek što me opčinila ideja o povezivanju hemije i književnosti, ijaoo! Ma, svačega tu ima, baš, baš. Oduševljena, eto!

  2. Pricu sam videla dok sam bila na odmoru, i rekla sebi procitacu je kad budem imala vremena da uzivam u svakoj reci i nisam se pokajala. Koza mi se jezila od prve do poslednje reci… Uh, kakve slike; moze nastati citava jedna mala izlozba. Ti si majstor da u kratkim tekstovima toliko toga naslikas, bez obzira da li je tekst, tezak, tuzan, smesan… Moje zadovoljstvo je da si odlucio da objavljujes na wordpressu i da sam tako stigla do ovi divnih prica…
    Veliki pozdrav i sretno u Poljskoj 😀

  3. Povratni ping: NOVI BROJ ČASOPISA „PUTEVI“ « Berislav Blagojević

  4. Povratni ping: Novi broj časopisa “Putevi” na sajmu knjiga | Konkursi regiona

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s