MONSTRUM


   Ovaj čovjek – monstrum – kako ga je nazvao autor novinskog članka, nije imao ni velike očnjake, ni zašiljene uši, ni trozubi rep, ni zakrvavljene oči. Jasno se vidjelo na objavljenoj fotografiji (snimljenoj prilikom ulaska u sudnicu) da se radi o sasvim običnom čovjeku u kasnim tridesetim, koštunjavom i suvonjavom, čovjeku blijede puti i kose boje bambusovog parketa.

Na sreću, komšije su snimile čitav događaj mobilnim telefonom i proslijedile ga Udruženju ljubitelja životinja, nakon čega je uslijedila tužba, pisalo je u tekstu ispod slike. Znam neke od tih ljudi iz Udruženja; to su oni koji svojim macama obuvaju papuče kad ih puštaju u šetnju, oni koji rotvajlere drže zatočene u potkrovljima od dvadesetak kvadrata, isti oni koji koji tvrde da svinje na farmama žive u neljudskim uslovima.

   U pozadini fotografije jasno se vidi rulja koja mu prijeti i koja podsjeća na demone najgorih noćnih mora. Lako ih je zamisliti kako pljuju, vitlaju pesnicama, zamahuju pogrdnim transparentima… Udario  je psa nekoliko puta u stražnjicu, urlajući na njega, nastavljao je članak. Monstrum se, kaže se dalje u tekstu, branio od optužbi izjavom kako je „želio da na vrijeme nauči psa da se ljudima ne može vjerovati.“ Zaključio je svoju odbranu riječima: „Smatrao sam da činim plemenitu stvar, jer bi neki kasniji susret tog četveronožca sa ljudima mogao da bude još bolniji, ako ne i fatalan.“ 

   Ubacio sam stare novine u peć i potpalio vatru. Plamičci su lagano gutali tekst i fotografiju, palacajući bijesno iz usta i šaka pravdoljubivih krvoloka. Ubrzo je i monstrumovo lice posivjelo i vinulo se ka oblacima koji će, barem na čas, prekriti sniježnom čistotom prljavštinu grada, prljavštinu čovječanstva.

Advertisements

6 mišljenja na „MONSTRUM

  1. Царски! А ови су сви луди, и „монструм“, и монструми, Прво, нисмо ником учитељи, ту смо да кажемо или испевамо, посаветујемо пријатеља и нахранимо пса, а не да му намећемо људске комплексе. А друго…. друго, и сам кажеш, „Lako ih je zamisliti kako pljuju, vitlaju pesnicama, zamahuju pogrdnim transparentima…“

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s