RETRO 2012


„Na Balkanu uvek neko negde ne dolazi, a ponajviše među nas ne stiže radost života jer se prečesto čašćavamo najrazličitijim vrstama zločina“, kaže Borivoje Adašević u romanu „Krf“, knjizi koja je na mene u protekloj godini ostavila najznačajniji utisak. Nova, 2012. godina ipak je došla. Doteturala je do nas prije svega zahvaljujući samovolji majčice Zemlje, odnosno, njenoj rotaciji i revoluciji. Da se pitalo pojedine balkanske moćnike, ko zna u kojoj godini ili vijeku bismo živjeli.

Adašević ispravno primjećuje da živimo u „nestrpljenjem ispunjenom svetu“. Ali, kao što se sve dade mjeriti, tako bi i strpljenje, valjda, trebalo da ima mjeru (pred očima mi promiče onaj poznati upozoravajući krik iz etnosa: Čuvaj se bijesa strpljivog čovjeka!). Čini mi se da smo posebno nestrpljivi u ovo novogodišnje, čestitarsko vrijeme, kad su nam usta puna dobrih i lijepih želja. Svi bismo htjeli da se te želje uistinu i ostvare. I to što brže. To je normalno, ljudi smo.

A kad smo kod ljudi, opet se moram pozvati na pomenuti roman: „Šta nas zapravo čini ovim što jesmo i šta to utiče na naše odluke, izbore, na ljubavi koje nas grozničavo vode napred? Čime taj svet menjamo, čime menjamo sebe u njemu, šta nas to čini onim što jesmo kad nakon udisaja spoznamo da smo živi?“ Možda su ovo pitanja na koja trebamo tražiti odgovore u nastupajućoj godini. Pronaći strast, ljubav-vodilju, u sebi i oko sebe znači pronaći volju, prijeko potrebnu energiju, zadovoljštinu, pa i sreću, ako baš hoćete. Neko će ovo pronaći u drugoj osobi, neko u bavljenju sportom, a neko u kreativnom stvaralaštvu ili umjetnosti (kako je to Adašević napisao: „Ja od umetnosti, pak, ne tražim ništa, već u njoj dišem“). Mogućnost odabira puteva koji vode do životnih radosti (do radosti života!) zapravo je beskonačan. Najiskrenije želim da u predstojećoj godini izaberete svoj put i da pronađete ono što će vas ispuniti, učiniti potpunim i srećnim. I bez obzira na to što je autor romana „Krf“ tačno konstatovao – „dobrota je postala razlog podsmehu“ – nikako u svom traganju za srećom nemojte zaboraviti na dobrotu. Ljudskost i dobrota jesu demodirani, ali možda će zahvaljujući svima nama ove sezone ponovo biti (neočekivani) hit. U tom smislu, ne bih imao ništa protiv da 2012. bude retro godina.

Advertisements

17 mišljenja na „RETRO 2012

  1. „Ljudskost i dobrota jesu demodirani, ali možda će zahvaljujući svima nama ove sezone ponovo biti (neočekivani) hit. U tom smislu, ne bih imao ništa protiv da 2012. bude retro godina.“

    Uzivala sam, citajuci, prvog dana 2012 tvoju kolumnu… Neka nas vodi ova tvoja recenica kroz nju!
    😀

  2. Ovo je ( ostadoh bez reči – bez preterivanja ) tekst sa uputstvom za sva vremena!
    Živela Retro 2012.! Srećno, Berislave 🙂

  3. Povratni ping: Ja se zovem Ivana «

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s