B. BLAGOJEVIĆ BESJEDOM OTVORIO XVIII SAJAM KNJIGE U BANJALUCI


sajamknjige2013002Sajam knjige, školskog pribora i kancelarijske opreme u organizaciji „Glasa“ otvoren je danas besjedom književnika Berislava Blagojevića u banjalučkoj dvorani „Borik“ u prisustvu mnogobrojnih zaljubljenika u pisanu riječ i predstavnika javnog i kulturnog života Republike Srpske.

Opširnije na linkovima: Glas, Nezavisne, SrpskaCafe, etrafika, atv, Frontal, kontaktradio, bbrod.info,

Snimak otvaranja dostupan je ovdje (besjeda B. Blagojevića od 14:30 do 18:00 min.)

Book Fair promo in English available here.

BESJEDA

DSCN5131Ukazana mi je neočekivana privilegija i izuzetna čast da ovogodišnji međunarodni sajam knjige, školskog pribora i kancelarijske opreme proglasim otvorenim. No, svaka privilegija za sobom tegli odgovarajuće breme, onu famoznu ali rijetko kada dokučenu i ispravno shvaćenu „drugu stranu medalje“. Teret koji mi je ovom prilikom dodijeljen ogleda se prije svega u svojevrsnom sukobu interesa: sa jedne strane, u ovom svečanom trenutku trebalo bi reći nešto lijepo i afirmativno o knjizi i književnosti, dok bi sa druge strane bila nemjerljiva šteta prećutati brojne teškoće sa kojima se danas i ovdje suočavaju knjiga, pisac i kultura u najširem smislu te riječi. U jednu ruku, dakle, nije u redu proslavu bojiti u mrke tonove, a u drugu, neodgovorno je po svaku cijenu zadržavati krinku i tvrditi da je sve u redu, jer okrećući glavu od problema i sami postajemo njihov dio. Žonglirajući ovim vrelim krompirom, osjećam se poput pajaca zbunjenog oprečnim emocijama. Srećan sam što ćemo DSCN5133zajedno po osamnaesti put slaviti knjigu, a žalostan sam zbog položaja u kome su i knjiga i književnici. Veseli me to što možda ovakvom manifestacijom udaramo temelj neke nove Vavilonske kule, nekog novog razumijevanja, a tužan sam zbog brisanog prostora tišine i nesporazuma koji često stoji između stvaraoca i čitaoca, ali i između pisca i pisca. Radošću me ispunjava mogućnost da ovakvim zbližavanjem književnosti i čitalaca, te promocijom pisane riječi ipak ostavljamo trag, jer čovjek koji čita je čovjek koji misli. Opet, ražalošćuje me skrajnutost dobre književnosti, što će reći iskrenosti, jer dobra knjiga je uvijek iskrena. Čini me srećnim što na ovakav način njegujemo i podstičemo kulturu čitanja i kulturu uopšte, ali žalosti me što mnogi i dalje ne uviđaju da je upravo to ono što nas definiše i da je kulturna baština nešto najvrednije što ostavljamo budućim generacijama.

   Ipak, pozitivna osjećanja preovlađuju na kraju ove vožnje toboganom emocija. Činjenica da proslavljamo rođendan punoljetstva banjalučkog sajma knjige u vremenu kada je kultura na iskušenjima, kada se tradicije gase i napuštaju, kada se izdavači, knjige, književni časopisi, knjižari i književnici nalaze na ivici opstanka, razlog je za optimizam. Razlog da se pokloni knjiga i da se poklonimo knjizi, jer knjiga jeste dar i za onoga ko je piše i za onoga ko je čita.

Berislav DSCN5145 Gostovanje u okviru jutarnjeg programa povodom otvaranja Sajma (video od 1:48:30 do 1:56:10)

Advertisements

14 mišljenja na „B. BLAGOJEVIĆ BESJEDOM OTVORIO XVIII SAJAM KNJIGE U BANJALUCI

  1. Dragi Berislave, veoma sam ponosna na tvoju besjedu! Gledala sam sinoć prijenoS!Srećna sam što si mi nekad bio učenik! Želim ti puno uspjeha u književnim vodama!Pozdrav Mariji i tebi!

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s