TEMPORA MUTANTUR


DSCN5179   Vremena se mijenjaju. Manje je važno da li je ova tvrdnja istinita, polutačna ili lažna. Mnogo bitnije je pokušati dati odgovor na pitanje koliko se mi mijenjamo u vremenu. Nažalost, čini se da se ne mijenjamo uopšte: idolopoklonstvo, naredbe, spomenici, sljepilo, bjesnilo… Novo vrijeme donosi nova obožavanja, nove zablude, nove naredbe, nove obmane, nove histerije, nove namete, novo prebrojavanje nacionalnih krvnih zrnaca (a potom nerijetko i prebrojavanje puščanih zrna). Novo vrijeme donosi i nove spomenike.

Jedan spomenik kao marker jednog vremena postojao je i u Brodu – podignut je 1887. godine, bio je u obliku devet metara visokog obeliska, a bio je posvećen caru Franji Josipu I. Četvrtasta osnova sadržavala je sa svake strane po jednu tablu na kojoj je bio ispisan tekst na latinici, ćirilici, na turskom i na njemačkom jeziku. Kasnije je o spomeniku napisana i knjižica (vidi prilog). Spomenik je srušen 1922. godine, a i sudbina knjižice je vjerovatno podjednaka. (Danas, vijek kasnije, spomenici su i dalje problem, jezik je i dalje problem, latinica i ćirilica su problem, sve je problem.)

DSCN5180   Tempora mutantur. Novo vrijeme, nove vrijednosti, novi heroji, novi izdajnici, nove patriote… Fotografije koje prilažem donosim prije svega inspirisan željom da arhivarijum jednog grada bude bogatiji za još jedan dokument. No, ovo je i odličan povod da se razmisli o svemu gore navedenom (uzgred, nećak cara Franje Josipa I je već neko vrijeme „vruća“ tema, a za očekivati je da će se oko njega i Gavrila tek lomiti koplja naredne, vesele i izborne godine), o tome da li smo išta naučili i o tome kakve „spomenike“ ostavljamo pokoljenjima koja dolaze.

Objavljeno na konkursiregiona.net

Advertisements

7 mišljenja na „TEMPORA MUTANTUR

  1. „…novo prebrojavanje nacionalnih krvnih zrnaca (a potom nerijetko i prebrojavanje puščanih zrna)…“
    „…Spomenik je srušen 1922. godine, a i sudbina knjižice je vjerovatno podjednaka. (Danas, vijek kasnije, spomenici su i dalje problem, jezik je i dalje problem, latinica i ćirilica su problem, sve je problem.)…“

    Sjajno uočeno, odlično napisano!

  2. O tempora, o mores !!! Hvala ti što one koji imaju premeditiranu amneziju, ipak, dozivaš pamćenju. Hrabro, nema šta!

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s