O ROMANU „TIŠI OD VODE“ U INTERVJUU ZA GLAS


Glas 14 10 13Roman „Tiši od vode“ bavi se dualizmom između „onda“ i „sada“, dotiče pitanja vjere, slobode, moralne degradacije, tranzicijskih boleština, sudbine „malih“ ljudi u smutnim vremenima.

Ovim riječima opisao je svoj prvi roman „Tiši od vode“, u izdanju izdavačke kuće „Rende“ iz Beograda, književnik Berislav Blagojević, za čiji je nacrt dobio stipendiju „Borislav Pekić“.

Roman ponosnog nosioca vrijednog književnog priznanja sa imenom jednog od najznačajnijih srpskih književnika, trebalo bi da izađe iz štampe do 20. oktobra i svoj život u svijetu pisane riječi počne na Sajmu knjiga u Beogradu.

– Ako u najkraćim crtama treba da opišem šta očekuje čitaoce, onda ću reći da je ovo prije svega ljubavna i antiratna priča – naglasio je Blagojević.

Da je uvijek bolje da djelo govori za sebe, nego da ga autor pojašnjava, potvrdio je Blagojević, a kako kaže, naročito kada je djelo nelinearno i kompleksnije, kakav je i njegov roman.

Otkrio je da roman prvenac ima nekoliko narativnih tokova koji se prepliću i iscrtavaju mnogostruke apsurdnosti i surovosti zbilje koje su zadesile ovaj prostor u protekle dvije decenije, te da bi promocija u Banjaluci trebalo da bude u novembru.

– Pored svih pitanja i sudbine „malih ljudi“, roman se dosta oslanja na muziku (ima tu svega, u kontekstu, dakako, od „Perl Džema“, preko „Pink Flojda“, Rodrigeza i Boba Dilana, do Leonarda Koena i „Led Cepelina“), tangira život i djelo Danila Harmsa, a donekle i geografsku nauku – kazao je književnik.

Ideja i unutrašnja potreba za pisanjem ovakvog romana u Blagojeviću je postojala odavno.

– Vjerujem da bih i bez priznanja „Borislav Pekić“ završio započeto. Čak bih se usudio reći da bi pisanje teklo lakše, sa manje opterećenja i osvrtanja – naglašava Blagojević.

Ono što je bilo u mislima ovog mladog književnika su i imena autora koji su bili stipendisti Fonda „Borislav Pekić“ , kao i djelo samog Pekića.

– Čovjeku ne može da bude svejedno. Zbog toga sam u procesu stvaranja jednovremeno znao osjećati i strah i ushit, i ponos i tremu, i teret i strepnju – kaže Blagojević.

Međutim, kako to obično u umjetnosti biva, u nekom momentu djelo dobija čudan, zaseban život, a misli vođene snagom inspiracije požele da same sebe ispišu.

– Kako je pisanje odmicalo, priča je sve više preuzimala konce, ne hajući previše za potencijalne posljedice o kojima sam promišljao i koje su me nerijetko užasavale –  rekao je Blagojević.

Priča je, kako kaže on, sama riješila i ubrzala stvar, jer da se njega pitalo o životu prvog romana, on bi vjerovatno još uvijek na nekoj nevidljivoj vagi mjerio težinu pojedinih misli, riječi i rečenica.

Beogradski sajam

– Očekujem da roman „Tiši od vode“ podigne sidro i na Sajmu knjiga u Beogradu zaplovi ka čitaocima. Nadam se i susretima sa prijateljima i ljubiteljima knjiga, kao i ponekom zanimljivom novom naslovu za ličnu biblioteku – kazao je Berislav Blagojević.

Intervju je dostupan i na glassrpske.com

Advertisements

6 mišljenja na „O ROMANU „TIŠI OD VODE“ U INTERVJUU ZA GLAS

  1. Sve mi se svidja i sve me raduje, a najviše što si opet mladi književnik, jer ko što reče Pekić : “ Dela prestaju da budu naša u trenutku kada ih počinimo, a mi opet stičemo onaj deo nevinosti koji smo u njih uložili“

    D.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s