TIŠI OD VODE – ODLOMAK II


* * *

Zidovi, police i stolovi „Magelana“ prepuni su geografskih karata, turističkih vodiča, starih busola i najrazličitijih globusa. Frižider u šanku odavno je prekriven šarenim magnetima donesenim sa putovanja i niko više ne pamti njegov originalni fabrički izgled. Pregradni zid iza konobara rezervisan je za uramljene razglednice koje su slali gosti kafea. U vrhu zida, ispod same tavanice, stoji natpis: Uvijek može ljepše, više i bolje! Otprilike u visini konobarovih kukova prikucana je i njihova razglednica. Mali Lošinj. Devedeset prva. Mala uvala u kojoj vrijeme (ne po)stoji, utapanje sunca u liniji horizonta i krvavo kipteća pučina u pozadini. U desnom uglu šepuri se grm maginje čije su plodove brstili uz kiselkasto slovenačko vino. Dole lijevo jasno se vide tobogan i kameni mol. Nogu spuštenih do linije plime, sjedili su jedne zore na tom molu i gledali u rt iza koga se pomaljalo sunce. Bonaca je tog jutra bila podjednako divna i zlokobna, najavljujući kraj njihove nikad ponovljene posjete Jadranu i predskazujući nemir što će uskoro uskovitlati i more i nebo i ljude.

Alen sjedi prekrštenih nogu, puši i prelistava prospekt koji (više slikama negoli tekstom) potencijalne turiste namamljuje u Dominikansku Republiku, Mauricijus, Toskanu i Nepal. Iz zvučnika dopire numera sa još uvijek aktuelnog albuma Pearl Jama i neobično snen i umirujući Vedderov glas:

Do you see the way that tree bends?
Does it inspire?
Leaning out to catch the sun’s rays
A lesson to be applied
Are you getting something out of this all-encompassing trip?

You can spend your time alone, re-digesting past regrets, oh
Or you can come to terms and realize
You’re the only one who can’t forgive yourself, oh
Makes much more sense, to live in the present tense…

U vrijeme kada su Danilo i on otpočeli drugovanje, oni su istinski i živjeli u sadašnjosti, i to je zaista imalo smisla. Upravo za ovim stolom sjedili su nebrojeno puta i razgovarali o nedovoljno vrednovanim knjigama i precijenjenim piscima, o estetici nepreglednih južnoameričkih ravnica, o muzici (u „Magelanu“ su zajednički otkrili i Pearl Jam; bila je to neka rana verzija pjesme „State of Love and Trust“), o istoriji, ljubavima, umjetnosti. Potom su došli dani u kojima se budućnost činila krajnje neizvjesnom i maglovitom i koji su bili toliko obremenjeni baucima i skeletonima prošlosti da je ponekad bilo teško razlučiti da li teče 1992. ili 1942. godina. Sadašnjost je postala gotovo nepodnošljiva i samo su oni koji će kasnije postati uspješni biznismeni i političari istinski živjeli u njoj. Ostali su maštali o tome da tavorenje u takvoj sadašnjosti što prije postane prošlost. Međutim, kako da se tavorenje završi i preseli u istoriju kad je, kako je Danilo jednom zgodom uočio, tavoriti u našem jeziku nesvršen i neprelazan glagol?
Pogledao je u okrugli zidni sat (zapravo, to je karta polarne projekcije sa Antartikom i kazaljkama u središtu) i, shvativši da Radmila kasni, poručio dupli pelinkovac. Bez leda. Potom je ponovo aterirao pogledom na sat-kartu i prisjetio se kako je Danilo, čas sa žarom i frustracijom, a čas sa tugom u glasu, govorio o skrajnutosti geografske nauke i o tome kako je neoprostiv zločin geografa zatočiti u kabinet i ne dozvoliti mu da putuje i na taj način spoznaje prostor u njegovim permanentnim metamorfozama. Na njegovo lamentiranje, on mu je odgovorio citirajući Harmsa: „Moje mišljenje o putovanjima je kratko i jasno: kad putuješ, ne idi suviše daleko jer u protivnom možeš da vidiš takve stvari koje, htio ne htio, nikad nećeš moći da zaboraviš. A kad nešto tako uporno čuči u glavi, čovjek se u početku ne osjeća baš najbolje, a onda potpuno klone duhom“.

* Povodom 50. rođendana Edija Vedera, 23.12.2014.

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s